Trends 2019-01-02T13:18:58+00:00

TRENDS 2018

Der er ikke meget nyt under solen i 2018. Derfor vil man se, at de trends, der gør sig gældende for 2017 fortsætter om end i en forstærket udgave.

Vi har derfor taget udgangspunkt i den research, som Landbrug & Fødevarer har lavet for 2017 og frem.

1. Gennemsigtighed  – tilbage til kilden
Forbrugerne vil gerne vide, hvad der er i maden, og hvordan den er produceret. Det skal være nemt og overskueligt og give en forståelse af fødevarens rejse fra jord til bord.

2. Ren mad – så naturligt og ægte som muligt
Der er stor fokus på sundhed og dermed også krav til, at maden skal være så ren og naturlig som muligt. Ligeledes efterspørges korte og forståelige ingredienslister, da forbrugere har svært ved at gennemskue den reelle næringsværdi.

3. Free from – når “renheden” udfordrer det naturlige
Der er stor interesse for produkter, der tydeligt er markeret med “Fri for…”. Det er derfor vigtigt at producenter tænker alternative ingredienser uden at gå på kompromis med smag og konsistens. Gluten, laktose og æg er vigtige ingredienser at undgå. 

4. Alt med måde – en mere holistisk sundhed
Forbrugerne er ved at være trætte af at tænke på kalorier, løbebånd og mavebøjninger. Der kommer en mere afslappet holdning til indtaget af mad samt fokus på afslapning, familieliv og mentalt velvære. Man nyder lidt men godt.

5. Ansvarligt forbrug – giver god samvittighed
Respekt og omtanke for mennesker, dyr og natur. Man vil gerne gennem sit forbrug og sine handlinger være med til at gøre en forskel. Økologi er stadigt stigende, hvilket hænger sammen med, at økologisk produktion opfylder mange forbrugerønsker som f.eks. ren, fri for, miljørigtig og dyrevelfærd.

6. Bæredygtighed – balance i “regnskabet”
Forbrugerne efterspørger, at producenterne tager ansvar med hensyn til en produktion, der belaster miljø, klima, dyr og mennesker mindst muligt. Fokus på bæredygtighed  kommer bl.a. til udtryk i ønsket om at undgå madspild.

7. Flexitar – en udfordret kødkultur
Flere og flere forbrugere har dage, hvor de begrænser eller helt fravælger kød i aftensmaden. Det er primært bæredygtighed og sundhed, der driver trenden om mindre mængde kød.

8. Foodies – madoplevelser og -nørderi
Der er stadig stigende tendens til at flere og flere går op i mad, ernæring og madlavning. Man vil udforske sine smagsløg og udfordre sine evner i køkkenet. Det er ikke kun mad fra andre kulturer men også genopdagelse af danske traditioner såsom fermentering og syltning.

 

*Kilde: Landbrug & Fødevarer